fbpx
Ring til os!Telefon 98 11 76 16
Ma - To kl. 7.30 - 17:30
Fredag kl. 7.30 - 15:30

 

Se tv-udsendelsen her 

               

Fredag 27. september 2013 NORDJYSKE Stiftstidende

Fokus på studentertænder

Team Ung på Aalborg-klinik er målrettet stramme studiebudgetter 

Af Suzanne Tram - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

AALBORG: Statistikken lyver ikke. Rigtig mange unge mellem 18 og 25 år holder op med at gå til tandlæge i de år, hvor de er under uddannelse eller tjener så lidt, at tandlægebesøgene vælges fra. I den periode ændrer mange unge også kosten, fordi de mangler penge. Der ryger rigtig meget pasta, hvidt brød, ketchup og pizza ned, og der drikkes sodavand og energidrik, der alt sammen belaster tænderne.

Sådan skal det ikke være, mener Charlotte Nyby, cheftandlæge i Aalborg Tandplejeteam. Hun har søsat Team Ung, der skal sikre, at de unge ikke får så dårlige tænder i uddannelsesårene, at de senere står til en uoverskuelig regning for at rette op på skaderne fra de år. Som en 28-årig pige, der for nylig kom til klinikken efter ikke at have været til tandlæge i syv år. Hun havde 10 huller og flere andre tandproblemer.

- Det holder ikke at tro, alt er godt, fordi man ikke har tandpine. Tandsygdomme giver sig først til kende med smerter, når de er langt fremskredne. Og det er trist, at statistikken er så tydelig om, at de unge vælger tandlægetjek fra, fordi der samtidig er tale om en generation, der aldrig kunne drømme om engang at skulle have kunstige tænder, siger Charlotte Nyby.

                   

Rabat til de unge

Hendes tandlægepraksis er en af de største klinikker i landet, og alt personale har fokus på at bevare de naturlige tænder bedst muligt og længst muligt.

Hun ville egentlig gerne have indrettet sit initiativ for de unge med en abonnementsordning til små budgetter, men det forhindrer priser fastlagt
ved lov og regler fra Sundhedsstyrelsen. Havde det være muligt, ville klinikken kunne tilbyde en abonnementsordning for 50-60 kroner månedligt, som der kunne gøres plads til på et uddannelsesbudget.

- I stedet har vi lavet en pakke til de unge, der tager afsæt i forebyggelse og vejledning i at passe på tænderne. Vi laver en grundig undersøgelse og analyse, vi udleverer tandbørste, tandtråd og tandpasta. Vi bruger rigtig meget tid på de unge, vi taler meget med dem, og så giver vi rabat på alle de behandlinger, der måtte være nødvendige, siger cheftandlægen.

På hjemmesiden ”Farvel Mor”, der handler om alt i forbindelse med at flytte hjemmefra, herunder økonomi og budget, er netop tandlægebesøg ikke med på listen over nødvendige udgifter.

Der er til Team Ung-projektet oprettet en uddannelsesstilling i foreløbig to år til en helt ung tandlæge på 25 år, der kommer til Aalborg fra Panum Instituttet, og så har klinikken indrettet sig med teams,der rummer alle kompetencer og specialer og fungerer effektivt som et pitstop for de unge.

- Der har tidligere været taget lignende initiativer, bl.a. fra Sundhedsstyrelsen, men det slog aldrig rigtigt an. Nu tager vi handsken op og forsøger igen. For nogen må gøre noget for at bryde statistikken, slår Aalborg-tandlægen fast.

- Der er ikke rigtig penge i initiativet for os. Vi kan håbe, at de unge bliver hængende som patienter hos os, men det vigtige er ikke, om det er en guldgrube. Det vigtige er, at der skal gøres noget for at sikre de unges tænder og sørges for, at de selv lærer, hvor vigtigt det er. Slider man sine tænder, er det jo ikke bare et spørgsmål om, at det kan ses og måske ikke er pænt. Det ændrer jo også bidfunktionen, så det er langtfra lige meget eller blot noget kosmetisk, siger Charlotte Nyby.

Praktisk forskning

For at nå ud til de unge er klinikken gået på Facebook.

En 20-årig er ansat i klinikken til at tage
hånd om den funktion. Og der er lavet aftale med 10 unge studerende i aldersgruppen,
der er ambassadører for ATT.
De vil i et år køre rundt med reklame på studiecykler, der siden sendes til Afrika.

Hver af de 10 skal gerne finde 20 andre i aldersgruppen, der har fejlfrie tænder
og vil være med i et praktisk forsøg i klinikken.

Sideløbende med Team Ung har Aalborg Tandplejeteam iværksat en undersøgelse,
der gerne skulle give et billede af virkeligheden, når man passer på sine tænder.

Den indledes 1. oktober og handler om 200 unge mellem 18 og 25 år, der ikke har plomber, kroner, sygdomme eller andre tandproblemer. De skal til eftersyn to gange årligt og vil i 10 år blive fulgt, registreret og vejledt meget nøje. Målsætningen og tesen er, at disse unges tænder fortsat er intakte og sunde efter de 10 år.
 

- Vi vil gerne praktisk og konkret vise, at rettidig omhu, forebyggelse og tid til dialog faktisk virker. For det fedeste er jo at have nul plomber, kroner og implantater. Det er måske okay med ekstra hår, kunstige negle, silikonebryster, kunstige øjenvipper og meget andet. Men alle vil gerne slippe for kunstige tænder. Og vi vil vise, at omtanke, ordentlig pasning og forebyggelse virker, så man kan nå det mål, forklarer Charlotte Nyby, inden hun sender sine 10 cykelambassadører af sted på reklamecyklerne. De lyttede interesseret til tandlægens oplæg om tænder og det at tage dem alvorligt. Men flere var også helt ærlige om, at de var med, fordi de havde brug for en cykel, som de ikke selv havde råd til at anskaffe. Fordi pengene er små, når man er under uddannelse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Når studiecyklerne har kørt i fire år, bliver de sendt til Kenya, hvor de kommer ud til personer med stor brug for dem, og så kører de videre der.
Foto: Torben Hansen
 
Vil du vide mere? Så kontakt os uforpligtende på 98117616 eller på mail.